Monday, December 27, 2010

cara2 membalut buku,,

pergh..entry kali ni..ak nak jadi sifu sikit kat korang2..saje je..ak nak blagak handal..:)..huhu..cettt!!x patot tol ak ni bngge diri..actually...semperna nak bukak skola ni..ak diminta oley ibu ku agar membalutkan buku adik2 ak..so,sebagai kakak yang mithali dan anak solehah..ak pon turut perintah..*ceh,,masuk bakul angkat sendiri lak ak ni*..haha..lagi pon..bab2 membelut buku ni mmg ak minat pon..klo x caye..sume buku yang ak beli..x kire la..buku blaja ke..buku novel ke..ak akan balut..wahhh..bagus tol anak uncle aznam n aunty zainah ni..:)

so...if korang2 ad care tersendiri nak balut buku..juz go on..ak nak tunjuk care ak balut buku lak..mane tau..korang2 berkenan ke...*tapi balt sendiri tau..sbb ak x tawarkan khidmat balutkan buku tok korang..nggeeeee:)*

so lets begain with bahan2 yang dperlukan..actually x bnyak pon...juz..pembalut buku (ikut kesukaan korang..yang nipis ke..tebal ke..corak2 ke..x pon..ad setengah orang gune pembalut hadiah..so..bergantung...ok??) then..we also need gunting, selotep, n clip...


next step adalah..ukur pembalut buku ikut size buku tersebut..tapi..lebihkan sedikit..dibahagian atas,bawah dan juga tepi buku tersebut..kalo korang2 x lebihakn nanti susah nak kemaskan bahagian atas, bawah dan tepi buku tersebut..kemudian guntingkan..


kemudian..kemaskan kedua2 bahagian tepi buku dengan cara tampalkan gune salotep..pastikan kemas dan tegang..supaya buku korang2 nampak cantik..


step seterusnya adalah untuk mengemaskan bahagian atas dan bawah bahagian buku pula..caranya adalah..guntingkan bahagian (seperti no 1)..pastikan korang2 gunting lurus dan melepasi bahagian lupatan buku *kirenye bahagian tengah buku la..*..kemudian..gunting kan bahagian bucu buku tersebut dalam bentuk serong..(seperti no 2)..


seterusnya..sematkan balutan buku e2 dengan cara masukan bahagian yang da korang2 gunting dalam bentuk serong 2..dan kemaskan balutan menggunakan selotep..seperti tadi..pastikan kemaskan ke empat2 bahagian..


step seterusnya adalah..menggunting bahagian yang korang gunting no 1 tadi dan buangkan..:)


then...taraaaaa!!!!siaplah buku korang e2...kemas..cantik..dan selesa untuk dgunakan..ceh!!!..


so reader..selamat mencube...

ni la buku2 adeq ak yang ak balutkan..nampak bnyak x??huhu

to khalil:..sile ekot k cara2 ak balut buku ni..:P

suka suki kehidupan aku . . like kalau suka ya . .

2 comments:

  1. Waahh..kemas nya..saya x handal sangat nak balut buku. Huhuu..

    ReplyDelete

mau sembang dengan faratina ??
sembang sini ok . .
syg semua !!

background